Osiloskop Nedir?
- Osiloskop Nedir?
Girişine yani kanallarına uygulanan elektriksel sinyalleri üzerindeki ekranda zaman ve genlik anlamında grafik halinde gösterebilen cihazlara osiloskop denir. Her elektronikçinin bildiği ve kullandığı multimetrelerin daha gelişmişi olan osiloskoplar, işaretin dalga şeklinin, frekansının ve genliğinin aynı anda tespit edilmesini sağlayan en çok ölçüm imkanına sahip cihazlardır.
Günümüzde analog, dijital, taşınabilir-el tipi, çalışabilmesi için bilgisayar gereksinimi duyan pc tabanlı osiloskopar olsa da temel olarak analog ve dijital olmak üzere iki ayrı gurupta toplanabilir.
- Analog Osiloskop
Çağımız dijital çağ olduğundan bu yazıda analog osiloskoplarla ilgili ayrıntılı açıklama yapılmayacaktır. Birkaç satırda bilgi verecek olursak analog osiloskoplar CRT tüplü televizyonlar gibi çalışır. Katot ışın tüpünde oluşturulan elektron demetini saptırmada kullanılan bobinlere iletilmesi prensibiyle ışı demetinin fosfor ekrana çarparak görüntü oluşması tekniği ile çalışır.
- Dijital Osiloskop
Dijital osiloskoplar gelişmiş mikroişlemciler sayesinde girişten gelen sinyalin yüksek frekanslarda örneklenmesi prensibi ile çalışır. Bu yüksek hızlarda sinyalin örneklenmesi sayesinde izlenen sinyal istenildiği zaman durdurulabilir, istenilen seviyede tetiklenebilir ve kaydedilebilebilir ve tekrar oluşturabilmektedir.
Analog osiloskoplarda teorik olarak herhangi bir frekans limiti bulunmamasına karşın teknolojisi gereği genellikle 50/60Hz olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak dijital osiloskoplarda ölçebileceğiniz sinyalin maksimum frekansını satın alacağınız cihazın örnekleme hızına bağlı olarak değişmektedir.
Aşağıdaki türler dijital osiloskoplara örnektir.
1) Analog ve dijital sinyal işleyebilen osiloskoplar (Mixed signal Oscilloscope)
Günümüzde kart tasarlayan her bir elektronikçinin hayali olan bu skope’lar 16’ya varan dijital sinyali çözebilmeye ek, aynı zamanda analog kanalları da ölçebilme yeteneğine sahiptir. Hem analog hem de dijital sinyalleri ölçebilmesinden hareketle karışık tip yani mixed signal osiloskop olarak isimlendirilmektedir.
2) Bilgisayar Tabanlı Osiloskoplar (PC USB Oscilloscope)
Çalışması için bilgisayar gerektiren ve grafikleri bilgisayar ekranından görebileceğiniz bu osiloskoplar, diğer osiloskop türlerine göre daha uygun fiyatlı seçeneklerdir. Mixed sinyal osiloskoplara benzer özelliklere sahip olmakla birlikte, doğrulukları ve özellikleri daha düşüktür.
3) El Tipi Osiloskoplar (Handheld Oscilloscope)
Küçük, hafif ve portatif yapısıyla her yere taşınabilen, osiloskop özelliklerine ek olarak bir multimetre ile yapılabilecek tüm işlemleri de gerçekleştirebilen el tipi osiloskoplar, çok kanallı sinyallerin tek tek incelenmesine olanak sağlar.